Tanda-Tanda Gastrik Angin – Punca, Simptom & Rawatan

Gastrik Angin

Tanda-tanda gastrik angin tu sebenarnya macam mana? Mungkin anda sendiri selalu tertanya-tanya apa sebenarnya gastrik angin kan? Gastrik berlaku apabila terdapat sesuatu yang merosakkan atau melemahkan lapisan perut perlindungan dinding perut (mukosa). Pelbagai faktor yang boleh menjadi punca gastrik, termasuklah:

 • Penyalahgunaan alkohol: Penyalahgunaan alkohol boleh merengsakan dan menghakis lapisan perut.
 • Penyakit autoimun: Bagi sesetengah individu, sistem pertahanan tubuh menyerang sel-sel yang sihat di lapisan perut.
 • Jangkitan bakteria: Bakteria H. pylori adalah penyebab utama gastrik kronik dan penyakit ulser peptik (ulser perut). Bakteria ini memecahkan lapisan pelindung perut dan menyebabkan keradangan.
 • Refluks hempedu: Hati membuat hempedu untuk membantu anda mencerna makanan berlemak. “Refluks” bermaksud mengalir ke belakang. Refluks hempedu berlaku apabila hempedu mengalir kembali ke perut dan bukannya bergerak melalui usus kecil.
 • Ubat-ubatan: Penggunaan ubat-ubatan anti-radang bukan steroid (NSAIDs) atau kortikosteroid untuk mengatasi kesakitan secara berpanjangan boleh merengsakan lapisan perut.
 • Tekanan fizikal: Penyakit atau kecederaan yang teruk dan mendadak boleh menyebabkan gastrik seperti luka terbakar atau trauma pada bahagian kepala.
Tanda-tanda Gastrik Angin

Tanda-Tanda Gastrik Angin – Punca Gastrik

Kebanyakan individu penghidap gastrik tidak menunjukkan sebarang gejala gastrik. Individu yang mempunyai simptom gastrik sering menyalah anggap bahawa ianya adalah gangguan pencernaan. Tanda-tanda gastrik angin yang lain termasuklah:

 • Najis berwarna hitam.
 • Kembung.
 • Pening dan muntah.
 • Rasa kenyang lebih lama semasa atau selepas makan.
 • Hilang selera makan.
 • Ulser perut.
 • Penurunan berat badan tanpa sebab.
 • Kesakitan atau ketidakselesaan perut atas.
 • Muntah darah.

Baca Juga : Apa Itu Gastrik – Punca, Simptom & Rawatan

Adakah Penyakit Gastrik Berjangkit?

Penyakit gastrik tidak berjangkit, tetapi bakteria, H. pylori, boleh menular melalui tinja ke mulut. Mencuci tangan dengan baik sebelum mengendalikan makanan dan sanitasi yang betul (sistem pembetungan dan saliran) adalah asas pertahanan terhadap jangkitan ini. Ramai orang boleh menghidap gastrik setelah dijangkiti bakteria H. pylori.

Tanda-Tanda Gastrik Angin – Diagnosis dan Ujian

Bagaimana penyakit gastrik didiagnosis?

Tanda-tanda Gastrik Angin

Doktor akan bertanya mengenai gejala gastrik dan sejarah anda dan melakukan pemeriksaan fizikal. Doktor juga boleh melakukan satu atau lebih ujian berikut sebelum menjalankan rawatan gastrik:

 • Ujian nafas: Semasa ujian pernafasan H. pylori, anda akan menelan kapsul atau cecair yang mengandungi urea, bahan radioaktif yang tidak berbahaya. Anda kemudian menghembus nafas ke dalam beg seperti belon. Bakteria H. pylori mengubah urea menjadi karbon dioksida. Sekiranya anda mempunyai bakteria, ujian nafas akan menunjukkan peningkatan karbon dioksida.
 • Ujian darah: Ujian darah memeriksa titer antibodi yang melawan bakteria H. pylori.
 • Ujian najis: Ujian ini memeriksa bakteria H. pylori di dalam najis anda.
 • Endoskopi atas: Doktor menggunakan endoskopi (tiub halus panjang dengan kamera terpasang) untuk melihat perut anda melalui mulut anda ke esophagus seterusnya ke perut. Prosedur endoskopi atas membolehkan doktor anda memeriksa lapisan perut. Doktor juga mungkin mengambil sampel tisu (biopsi) daripada lapisan perut anda untuk menganalisis jangkitan.
 • Pemeriksaan gastrointestinal (GI) Atas: Semasa pemeriksaan GI atas, anda akan menelan cecair yang disebut barium. Cecair itu melapisi lapisan perut anda, memberikan gambar sinar-X yang lebih terperinci.

Baca Juga : Cara Hilangkan Gastrik Secara Tradisional

Rawatan Gastrik

Bagaimana Cara Merawat Gastrik?

Rawatan gastrik adalah berbeza bergantung kepada penyebabnya. Ubat-ubatan tertentu membunuh bakteria, sementara yang lain mengurangkan gejala-gejala gangguan pencernaan. Doktor anda mungkin mengesyorkan:

 • Antibiotik: Antibiotik dapat merawat jangkitan bakteria. Anda mungkin perlu mengambil lebih daripada satu jenis antibiotik selama beberapa minggu.
 • Antasid: Ubat kalsium karbonat mengurangkan pendedahan asid perut. Ia dapat membantu melegakan keradangan. Antasid, seperti Tums® dan Rolaids®, juga dapat merawat pedih ulu hati.
 • Penyekat histamin (H2): Cimetidine (Tagamet®), ranitidine (Zantac®) dan ubat-ubatan serupa mengurangkan pengeluaran asid perut.
 • Perencat pam proton: Ubat-ubatan ini, seperti omeprazole (Prilosec®) dan esomeprazole (Nexium®), mengurangkan jumlah asid yang dihasilkan oleh perut anda. Perencat pam proton juga merawat ulser perut dan penyakit gastroesophageal reflux (GERD).

Baca Juga : Penawar Gastrik – Cara Terbaik Merawat Gastrik

Rawatan Alternatif

Anda juga boleh mencuba supplement atau superfoods yang dapat membantu mengatasi masalah Gastrik dan Gerd Secara semulajadi. Ia lebih selamat dan tidak mengandungi bahan kimia yang boleh membahayakan kesihatan atau memberik kesan sampingan.

Kami ingin recommend kepada anda Primer Alpha.

Primer Alpha ni mengandungi bahan-bahan seperti Yogurt, Spirulina, Madu, Serat, Mixberries, Prebiotik dan Probiotik yang dapat meneutralkan asid dan mencegah jangkitan bacteria sekaligus membantu memulihkan luka disebabkan ulser dalam perut dan usus. Ia juga membantu mengurangkan angin dalam badan dan menghilangkan rasa masam apabila menelan.

Anda boleh dapatkan maklumat lanjut dengan melayari laman web PrimerAlpha:

Rasanya itu sahaja untuk perkongsian kali ini berkenaan tanda-tanda gastrik angin. Jangan ambil mudah andai anda mengalami simptom gastrik ini. Semoga perkongsian kali ini memberikan anda manfaat yang banyak. Jangan lupa untuk baca perkongsian yang lain juga!

Makanan Probiotik

KETAHUI CARA PANTAS MENGURANKAN
GASTRIK ANGIN & GERD MENGGUNAKAN 7 BAHAN SEMULAJADI

Download ebook PERCUMA. Anda akan ketahui: 

Punca Utama Gastrik Berlaku dan Ia Berkaitan Dengan Stress.

10 Jenis Makanan Yang Menyebabkan Gastrik Dan Gerd

Bagaimana Nak Mengawal Gastrik Dengan Mengubah Gaya Hidup

Cara Untuk Merawat Gastrik Sehingga Beransur-ansur pulih

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kebaikan Probiotik Untuk Wanita – Fakta Menarik - […] Baca Juga : Tanda-Tanda Gastrik Angin – Punca, Simptom & Rawatan […]

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *