Rawat Gastrik – Cara Paling Sesuai Untuk Anda?

Rawat Gastrik

Macam mana nak rawat gastrik? Rasanya anda sendiri mesti dah banyak kali cara untuk merawat gastrik kan? Setelah diagnosis gastrik disahkan oleh profesional perubatan, barulah anda boleh rawat gastrik. Cara untuk rawat gastrik pula bergantung kepada penyebab gastrik. 

Rawat Gastrik

Beberapa rawatan gastrik mensasarkan penyebab sebenar jenis gastrik. Sebilangan besar rawatan bertujuan untuk mengurangkan asid dan gejala pada perut. Pesakit gastrik selalunya akan sembuh jika menjalani rawatan yang bersesuaian. 

Sekiranya seseorang individu mengalami gastrik, mereka haruslah mengelakkan bahan yang mencetuskan gejala gastrik.

 • Hampir semua doktor mengesyorkan ini sebagai langkah pertama untuk mencegah gastrik.
 • Pertama, individu tersebut harus mengenal pasti pencetus gastrik.
 • Sebilangan besar penghidap gastrik menyedari puncanya sebelum mendapatkan rawatan perubatan.
 • Sekiranya seseorang tidak mengetahui apa yang mencetuskan gastrik mereka, doktor akan dapat membantu mereka dalam menentukan puncanya.

Rawat Gastrik Dengan Ubat

Sekiranya gejala gastrik berterusan, antasid selalunya akan disyorkan oleh doktor bagi mengurangkan gejala. Terdapat tiga jenis antasid utama. Ketiga-tiganya hampir sama keberkesanannya.

 • Antasid yang mengandungi magnesium boleh menyebabkan cirit-birit. Individu yang mempunyai masalah buah pinggang harus menggunakan antasid ini dengan berhati-hati atau menghindarkannya sama sekali.
 • Antasid yang mengandungi aluminium boleh menyebabkan sembelit.
 • Antasid yang mengandungi kalsium telah mendapat banyak perhatian kerana kemampuannya mengawal asid perut dan juga menambah kalsium badan. Pengambilan kalsium adalah yang paling penting bagi wanita pasca menopause. Antasid berasaskan kalsium juga boleh menyebabkan sembelit.
 • Antasid juga dapat mengubah kemampuan tubuh untuk menyerap ubat-ubatan lain. Ambil ubat bersama antasid hanya setelah mendapat konsultasi daripada doktor atau ahli farmasi.
 • Sekiranya pesakit memerlukan antasid lebih kerap, berjumpalah dengan doktor kerana mereka dapat memutuskan mana yang terbaik untuk pesakit.

Anda boleh juga rawat gastrik dengan ubat yang lebih kuat yang melindungi lapisan perut atau mengurangkan pengeluaran asid di dalam perut boleh didapati dengan preskripsi. Maklumkan kepada doktor anda jika ubat-ubatan tanpa preskripsi tidak membantu mengawal gejala gastrik anda.

Rawat Gastrik

Penyekat histamin (H2) adalah sangat sinonim bagi sebarang masalah berkaitan  perut.

 • Beberapa jenis ubat dalam kategori ini seperti cimetidine (Tagamet) dan ranitidine (Zantac) boleh didapati tanpa preskripsi.
 • Penyekat histamin berfungsi dengan cara mengurangkan rembesan asid di dalam perut.
 • Ini akan membantu mengurangkan kesakitan gastrik dan gejala yang lain.
 • Sekiranya seseorang memerlukan salah satu ubat ini secara berkala, anda perlu mendapatkan nasihat daripada pengamal perubatan.

Perencat pam proton (PPI): Ubat-ubatan ini adalah berfungsi sebagai penyekat yang sangat kuat berbanding kemampuan perut untuk mengeluarkan asid.

Rawat Gastrik
 • Doktor yang menetapkan salah satu ubat ini untuk merawat masalah gastrik pesakit mungkin melakukannya setelah berunding dengan ahli gastroenterologi.
 • Contoh PPI termasuk lansoprazole (Prevacid) dan omeprazole (Prilosec, Losec).
 • Bertindak sebagai ejen pelapis, ubat ini melindungi lapisan perut.
 • Sucralfate (Carafate): Melapisi dan melindungi lapisan perut
 • Misoprostol (Cytotec): Juga melindungi lapisan perut. Ia digunakan sebagai langkah pencegahan bagi individu yang mengambil NSAID yang berisiko tinggi mengalami kerosakan perut.

Antibiotik: Antibiotik boleh diberikan jika jangkitan H.pylori adalah penyebab gastrik pesakit. Rawat gastrik dengan cara menghapuskan penyebabnya.

Antiemetik: Ubat antiemetik membantu mengawal rasa loya dan muntah. Terdapat pelbagai antiemetik berbeza yang boleh digunakan untuk mengawal gejala gastrik. Ubat-ubatan ini boleh didapati dengan preskripsi untuk kegunaan di rumah. Namun, ubat-ubatan ini tidak merawat gastrik, tetapi hanya mengurangkan gejalanya.

Rawatan Gastrik

 • Elakkan bahan yang merengsakan perut atau menyebabkan gejala.
 • Ambil semua ubat seperti yang ditetapkan oleh doktor.
 • Dapatkan rawatan perubatan sekiranya gejala bertambah buruk atau berterusan.
 • Laporkan sebarang gejala baru kepada doktor anda.

Rawatan Alternatif

Anda juga boleh mencuba supplement atau superfoods yang dapat membantu mengatasi masalah Gastrik dan Gerd Secara semulajadi. Ia lebih selamat dan tidak mengandungi bahan kimia yang boleh membahayakan kesihatan atau memberik kesan sampingan.

Kami ingin recommend kepada anda Primer Alpha.

Primer Alpha ni mengandungi bahan-bahan seperti Yogurt, Spirulina, Madu, Serat, Mixberries, Prebiotik dan Probiotik yang dapat meneutralkan asid dan mencegah jangkitan bacteria sekaligus membantu memulihkan luka disebabkan ulser dalam perut dan usus. Ia juga membantu mengurangkan angin dalam badan dan menghilangkan rasa masam apabila menelan.

Anda boleh dapatkan maklumat lanjut dengan melayari laman web PrimerAlpha:

Rasanya itu sahaja untuk perkongsian kali ini berkenaan cara rawat gastrik. Jangan ambil mudah andai anda mengalami simptom gastrik ini. Semoga perkongsian kali ini memberikan anda manfaat yang banyak. Jangan lupa untuk baca perkongsian yang lain juga!

Makanan Probiotik

KETAHUI CARA PANTAS MENGURANKAN
GASTRIK ANGIN & GERD MENGGUNAKAN 7 BAHAN SEMULAJADI

Download ebook PERCUMA. Anda akan ketahui: 

Punca Utama Gastrik Berlaku dan Ia Berkaitan Dengan Stress.

10 Jenis Makanan Yang Menyebabkan Gastrik Dan Gerd

Bagaimana Nak Mengawal Gastrik Dengan Mengubah Gaya Hidup

Cara Untuk Merawat Gastrik Sehingga Beransur-ansur pulih

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

 1. Khasiat Yogurt Untuk Kesihatan Yang Ramai Orang Tidak Tahu - PremierAlpha - […] BACA JUGA : Rawat Gastrik – Cara Paling Sesuai Untuk Anda? […]

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *