Susu Untuk Gastrik – Apa Yang Paling Sesuai Untuk Anda?

Gastrik

Susu untuk gastrik sangat sesuai untuk mereka yang mengalami masalah gastrik apabila minum susu. Semua ini disebabkan oleh intoleransi laktosa. Intoleransi laktosa adalah ketidakmampuan perut untuk mencerna laktosa, sejenis gula yang terdapat dalam susu dan produk tenusu lain, kerana enzim yang diperlukan iaitu laktase, tidak ada dalam sistem usus atau penghasilannya tidak mencukupi.  Bagi penghidap gastrik, mereka mestilah mengelakkan pengambilan susu kerana ia mengundang kepada penghasilan asid berlebihan yang boleh memburukkan gejala gastrik.

Susu Untuk Gastrik – Kalsium

Bagi mereka yang mesti menyekat pengambilan susu untuk gastrik, kecukupan kalsium adalah masalah pemakanan yang utama. Untuk memastikan kecukupan kalsium, mereka yang tidak bertoleransi terhadap laktosa harus mencuba memasukkan beberapa produk tenusu dalam makanan mereka. Berikut adalah beberapa kaedah untuk meningkatkan toleransi:

  • Ambil produk tenusu bersama makanan lain kerana kemampuan untuk mencerna laktosa adalah lebih baik jika diambil bersama makanan lain.
  • Ambil produk berlaktosa dalam jumlah kecil. Individu berintoleransi laktosa dapat mencerna 4-6oz susu ketika dimakan bersama makanan..
  • Mereka yang kekurangan laktase primer lebih baik mengambil produk tenusu tinggi lemak berbanding produk tenusu rendah lemak kerana kandungan laktosanya lebih tinggi.
  • Koko, seperti dalam susu coklat meningkatkan toleransi terhadap produk tenusu.
  • Pilih yogurt yang mengandungi kultur aktif (periksa label untuk kultur ‘hidup’ dan ‘aktif’). Ia membantu mencerna laktosa di usus.
  • Produk susu yang dimasak seperti kastard, sup dan puding mungkin lebih mudah dicerna.

Susu Untuk Gastrik – Alternatif Bebas Laktosa

Susu LACTAID®

Sekiranya anda mengelakkan susu kerana intoleransi laktosa, maka susu LACTAID® adalah pilihan yang baik sebagai susu untuk gastrik, iaitu susu lembu yang mengandungi enzim semula jadi, laktase, yang ditambahkan untuk memecah laktosa. Anda mungkin menyedari bahawa produk ini mempunyai rasa yang sedikit lebih manis daripada susu biasa kerana gula susu (laktosa) dipecah menjadi bentuk yang mudah diserap oleh badan. Dengan menambahkan laktase ke dalam susu membolehkan mereka yang tidak bertoleransi laktosa menikmati susu lembu tanpa kesan sampingan.

Susu soya

Susu soya adalah salah satu pengganti susu tertua yang diketahui, sejak abad pertama Masihi di China. Susu soya paling hampir dengan susu lembu dalam kandungan nutrien dan konsistensi dan pengganti susu yang paling kerap ditawarkan di kedai kopi. Sebagai produk berkhasiat dan tinggi protein, soya menunjukkan banyak manfaat kesihatan. Jadi, ia juga sesuai sebagai susu untuk gastrik.

Susu badam

Walaupun rendah protein dibandingkan dengan susu lembu, ia tinggi magnesium, kalium, mangan, tembaga, vitamin E, selenium, dan kalsium.

Susu Oat

Produk ini semakin popular kerana teksturnya ringan dan enak. Ia mengandungi vitamin E, asid folik, dan unsur surih dan mineral lain. Mereka yang menghidap penyakit seliak harus menghindari susu oat, kerana keselamatannya tidak dapat dipastikan.

Susu Bijirin Campuran

Anda boleh mengambil susu bijirin campuran terus dari gelas, atau menggunakannya pada bijirin atau puri dengan buah untuk minuman tenaga. 

Susu Beras

Walaupun rendah protein, hanya 1 gram protein per cawan, susu beras biasanya diperbuat daripada beras perang yang diperkaya dan oleh itu merupakan sumber kalsium yang baik dan sumber vitamin D yang sangat baik.

Santan

Santan kelapa rendah sodium, tinggi mangan, dan tinggi lemak tepu. Oleh itu, cubalah hadkan penggunaannya. Banyak resipi memerlukan santan kerana sifat penambah rasa kandungan lemak yang tinggi.

Susu rami

Diperbuat daripada biji rami yang ditanam secara sah di Kanada, susu ini sangat sesuai untuk digunakan dalam bijirin, sup, dan penambah rasa. Susu rami kaya akan protein, kalsium, vitamin E, omega-3 dan omega-6, GLA (asid gamma-linolenik), serta diperkaya dengan vitamin dan mineral tambahan.

Rawatan Alternatif

Anda juga boleh mencuba supplement atau superfoods yang dapat membantu mengatasi masalah Gastrik dan Gerd Secara semulajadi. Ia lebih selamat dan tidak mengandungi bahan kimia yang boleh membahayakan kesihatan atau memberik kesan sampingan.

Kami ingin recommend kepada anda Primer Alpha.

Primer Alpha ni mengandungi bahan-bahan seperti Yogurt, Spirulina, Madu, Serat, Mixberries, Prebiotik dan Probiotik yang dapat meneutralkan asid dan mencegah jangkitan bacteria sekaligus membantu memulihkan luka disebabkan ulser dalam perut dan usus. Ia juga membantu mengurangkan angin dalam badan dan menghilangkan rasa masam apabila menelan.

Anda boleh dapatkan maklumat lanjut dengan melayari laman web PrimerAlpha:

Rasanya itu sahaja untuk perkongsian kali ini berkenaan susu untuk gastrik. Jangan ambil mudah andai anda mengalami simptom gastrik ini. Semoga perkongsian kali ini memberikan anda manfaat yang banyak. Jangan lupa untuk baca perkongsian yang lain juga!

Makanan Probiotik

KETAHUI CARA PANTAS MENGURANKAN
GASTRIK ANGIN & GERD MENGGUNAKAN 7 BAHAN SEMULAJADI

Download ebook PERCUMA. Anda akan ketahui: 

Punca Utama Gastrik Berlaku dan Ia Berkaitan Dengan Stress.

10 Jenis Makanan Yang Menyebabkan Gastrik Dan Gerd

Bagaimana Nak Mengawal Gastrik Dengan Mengubah Gaya Hidup

Cara Untuk Merawat Gastrik Sehingga Beransur-ansur pulih

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Probiotik Untuk Gastrik – Semua Yang Anda Perlu Tahu - […] Baca Juga : Susu Untuk Gastrik – Apa Yang Paling Sesuai Untuk Anda? […]
  2. Makanan Probiotik – Diet Paling Sesuai Untuk Gastrik - […] Baca Juga : Susu Untuk Gastrik – Apa Yang Paling Sesuai Untuk Anda? […]

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *