Makanan Untuk Pesakit Gastrik – Elakkan 10 Makanan Ini

Makanan Untuk Gastrik

Gastrik adalah istilah yang berkaitan dengan sebarang keradangan pada lapisan dinding perut. Walaupun gastrik biasanya mudah dirawat, jika tidak dijaga ia boleh mengundang komplikasi penyakit yang lebih serius. 

Terdapat pelbagai cara untuk merawat gastrik. Walaupun terdapat ubat-ubatan dan suplemen kesihatan untuk merawat gastrik, cara terbaik adalah menjaga diet yang sesuai untuk gastrik. Untuk rawatan gastrik yang berjaya di rumah, anda perlu tahu makanan untuk pesakit gastrik.

Namun, dalam artikel kali ini kami akan kongsikan anda apa yang perlu elakkan dalam makanan untuk pesakit gastrik. Jom baca! 

1. Buah sitrus dan jus

Sekiranya anda menghidap gastrik, hindarilah jeruk, lemon, limau gedang, kiwi, dan limau, kerana kandungan asid sitrik yang terdapat di dalamnya. Buah-buahan ini bermanfaat untuk perut yang sihat, namun, kandungan asidnya menyebabkan kesakitan pada ulser perut. Jadi, ia termasuk dalam makanan untuk pesakit gastrik yang patut anda elakkan.

2. Tomato

Lazimnya, semua sayuran adalah berkhasiat dan selamat untuk pesakit gastrik. Walaubagaimanapun, tomato mengandungi sejenis asid sitrik yang serupa dengan buah dan jus yang disebutkan sebelumnya. Walaubagaimanapun, kuantiti tomato dalam jumlah yang kecil adalah selamat untuk perut, jadi anda masih dapat menikmatinya secara sihat.

3. Produk Tenusu

Doktor selalunya menasihati anda untuk minum susu bagi melapisi perut dan menyekat asid perut jika anda menghidap gastrik. Namun penyelidikan terbaru membuktikan bahawa teori itu tidak tepat. Doktor bahkan percaya bahawa asid amino dan kalsium yang terdapat dalam susu meningkatkan pengeluaran asid yang menyebabkan ulser perut. 

Namun, kerana kajian ini tidak konklusif, individu yang menderita gastrik digalakkan untuk mencuba toleransi tenusu mereka. Produk seperti yogurt probiotik sangat baik dalam membersihkan perut dan saluran pencernaan. 

4. Makanan pedas

Asid yang sama yang menyebabkan rasa pedas pada lidah semasa dimakan diketahui memburukkan lagi keadaan gastrik. Walaupun makanan pedas tidak mendatangkan bahaya pada lapisan perut, ia dapat meningkatkan pengeluaran asid berbahaya. 

Tindakan ini menjadikan gastrik anda menjadi lebih teruk. Sekiranya anda merasa sakit perut setelah makan makanan pedas, berjumpalah doktor anda untuk mengenalpasti sama ada anda mengalami gastrik atau tidak. Jangan sesekali memilihnya sebagai makanan untuk pesakit gastrik.

5. Makanan yang diproses

Pengambilan makanan yang telah diubahsuai secara genetik atau dicampurkan dengan bahan kimia adalah berpotensi memberi ancaman berupa gastrik terhadap perut. Makanan yang diproses bukan sahaja menjadikan gastrik lebih teruk, tetapi juga menjadi punca kepada berlakunya gastrik. Produk seperti pasta, roti putih, produk dengan gula tambahan dan daging diproses diketahui memburukkan lagi keadaan ini. Begitu juga dengan minyak sayuran yang diproses, makanan bergoreng, lemak trans dan produk tenusu yang dipasteur. 

6. Kopi

Sekiranya anda menghidap gastrik, kopi boleh menimbulkan ancaman yang teruk. Walaupun kafein memburukkan lagi keadaan yang berkaitan dengan saluran gastrousus, anda harus mengelakkan kopi tanpa kafein jika anda menghidap gastrik. Walaupun kopi sangat berasid, seperti produk yang disebutkan sebelumnya, ia tidak merosakkan lapisan perut secara langsung. Walau bagaimanapun, ia dapat meningkatkan pengeluaran asid berbahaya.

7. Alkohol

Pengambilan alkohol bagi penghidap gastrik boleh membawa akibat yang teruk. Ia boleh membantutkan keseluruhan proses penyembuhan atau memperburuk keadaan anda. Orang yang minum alkohol secara berkala terdedah kepada gastrik, yang dipicu oleh minuman beralkohol.

8. Minuman tenaga

Apabila anda mengalami gastrik, campuran bahan seperti kafein akan merengsa lapisan dinding perut dan menimbulkan keadaan yang jauh lebih buruk. Penting juga untuk mengetahui bahawa minuman tenaga adalah penyebab utama penyakit gastroesophageal reflux (GERD).

9. Mentega

Mentega sangat kaya dengan pelbagai jenis lemak yang meningkatkan penghasilan asid di dalam perut yang menyebabkan gastrik. Selain mentega, elakkan apa-apa jenis makanan yang tinggi kandungan lemak.

10. Jeruk

Jeruk diketahui menyebabkan barah, memburukkan lagi keadaan kardiovaskular, dan merosakkan kesihatan secara keseluruhan jika dimakan terlalu kerap. Jumlah garam yang tinggi dapat menghancurkan ulser terbuka, memburukkan keradangannya dan lebih sukar untuk sembuh. Sekiranya gastrik anda tidak diatasi, anda harus mengelakkan pengambilan jeruk dalam diet anda.

Rawatan Alternatif

Anda juga boleh mencuba supplement atau superfoods yang dapat membantu mengatasi masalah Gastrik dan Gerd Secara semulajadi. Ia lebih selamat dan tidak mengandungi bahan kimia yang boleh membahayakan kesihatan atau memberik kesan sampingan.

Kami ingin recommend kepada anda Primer Alpha.

Primer Alpha ni mengandungi bahan-bahan seperti Yogurt, Spirulina, Madu, Serat, Mixberries, Prebiotik dan Probiotik yang dapat meneutralkan asid dan mencegah jangkitan bacteria sekaligus membantu memulihkan luka disebabkan ulser dalam perut dan usus. Ia juga membantu mengurangkan angin dalam badan dan menghilangkan rasa masam apabila menelan.

Kesannya daripada pengambilan Primer Alpha, anda akan lihat:

  • Badan dan perut lebih selesa dan tak lagi sakit sebab berangin, kembung atau mencucuk-cucuk.
  • Tak ada lagi rasa masam di tekak, panas di dada, angin tersekat seperti bola ketika menelan.
  • Dah boleh makan sedap-sedap, makanan pedas, masam dan berminyak.

Primer Alpha memberikan anda kelegaan dan ketenangan berpanjangan.

Anda boleh dapatkan maklumat lanjut dengan melayari laman web PrimerAlpha dengan menekan butang dibawah

Rasanya itu sahaja untuk perkongsian kali ini berkenaan makanan untuk pesakit gastrik. Jangan ambil mudah andai anda mengalami simptom ini. Semoga perkongsian kali ini memberikan anda manfaat yang banyak. Jangan lupa untuk baca perkongsian yang lain juga!

Makanan Probiotik

KETAHUI CARA PANTAS MENGURANKAN
GASTRIK ANGIN & GERD MENGGUNAKAN 7 BAHAN SEMULAJADI

Download ebook PERCUMA. Anda akan ketahui: 

Punca Utama Gastrik Berlaku dan Ia Berkaitan Dengan Stress.

10 Jenis Makanan Yang Menyebabkan Gastrik Dan Gerd

Bagaimana Nak Mengawal Gastrik Dengan Mengubah Gaya Hidup

Cara Untuk Merawat Gastrik Sehingga Beransur-ansur pulih

2 Comments

  1. Dalilah Binti Mat Salleh

    saya mohon utk oder secara bank in bayaran kerana saya tidak mempunyai online banking

    Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Susu Untuk Gastrik – Alternatif Untuk Pesakit Gastrik - […] Baca Juga : Makanan Untuk Pesakit Gastrik – Elakkan 10 Makanan Ini […]

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *