Cara Merawat Gastrik – Apa Yang Anda Boleh Lakukan

Rawat Gastrik

Ada beberapa cara merawat gastrik yang anda perlu tahu sekiranya anda mengalami masalah ini. Jangan risau, kami akan kongsikan segalanya dengan anda disini. Jom baca.

Cara Merawat Gastrik

Endoskopi

Walaupun doktor mungkin mengesyaki gastrik setelah mengetahui sejarah perubatan dan melakukan pemeriksaan, anda mungkin juga menjalani satu atau lebih ujian berikut untuk menentukan punca gastrik dengan tepat. Dengan itu, barulah anda boleh memilih cara merawat gastrik yang paling sesuai.

 • Doktor mungkin mengesyorkan ujian untuk menentukan sama ada terdapat bakteria H. pylori dalam tubuh anda. Bakteria H. pylori dapat dikesan dalam ujian darah, ujian najis atau ujian nafas.
 • Untuk ujian nafas, anda diminta untuk minum segelas kecil cecair jernih tanpa rasa yang mengandungi karbon radioaktif. Bakteria H. pylori akan memecahkan molekul cecair ujian dalam perut anda. Seterusnya, anda akan meniup beg yang kemudian dimateraikan. Sekiranya anda dijangkiti bakteria H. pylori, sampel nafas anda akan mengandungi karbon radioaktif.
 • Menggunakan skop untuk memeriksa sistem pencernaan atas anda (endoskopi). Semasa endoskopi, doktor akan memasukkan tiub fleksibel yang dilengkapi dengan lensa (endoskopi) ke kerongkong dan masuk ke esofagus, perut dan usus kecil anda. Dengan menggunakan endoskopi, doktor akan mencari tanda-tanda keradangan.
 • Sekiranya terdapat kawasan yang disyaki, sampel tisu kecil (biopsi) akan diambil untuk pemeriksaan makmal. Biopsi juga dapat mengenal pasti kehadiran bakteria H. pylori di lapisan perut anda.
 • X-ray sistem pencernaan atas anda atau disebut sebagai sapuan barium atau siri gastrointestinal atas, siri sinar-X ini menghasilkan gambar esofagus, perut dan usus kecil anda untuk mencari kelainan. Untuk menjadikan ulser lebih kelihatan, anda boleh menelan cecair logam putih (mengandungi barium) yang melapisi saluran pencernaan anda.
 • Biopsi jarum
 • Endoskopi bahagian atas perut
 • X-ray

Rawatan

Rawatan gastrik dan cara merawat gastrik bergantung kepada puncanya. gastrik akut yang disebabkan oleh ubat anti radang bukan steroid atau alkohol boleh sembuh dengan cara menghentikan penggunaan bahan-bahan tersebut.

Ubat yang digunakan untuk merawat gastrik termasuklah:

 • Untuk ubat antibiotik bagi membunuh H. pylori, doktor boleh mengesyorkan kombinasi antibiotik, seperti clarithromycin (Biaxin) dan amoxicillin (Amoxil, Augmentin, yang lain) atau metronidazole (Flagyl), bertujuan membunuh bakteria. Pastikan preskripsi antibiotik dihabiskan, biasanya selama tujuh hingga 14 hari.
 • Ubat yang menyekat pengeluaran asid dan mempromosikan penyembuhan. Perencat pam proton mengurangkan asid dengan menyekat tindakan bahagian sel yang menghasilkan asid. Ubat ini termasuklah ubat preskripsi dan ubat bebas omeprazole (Prilosec), lansoprazole (Prevacid), rabeprazole (Aciphex), esomeprazole (Nexium), dexlansoprazole (Dexilant) dan pantoprazole (Protonix).
 • Penggunaan perencat pam proton jangka panjang terutamanya pada dos tinggi, boleh meningkatkan risiko patah tulang pinggul, pergelangan tangan dan tulang belakang. Tanya doktor anda apakah suplimen kalsium dapat mengurangkan risiko ini.
 • Ubat untuk mengurangkan pengeluaran asid. Penyekat asid atau penyekat histamin (H-2) mengurangkan jumlah asid yang dilepaskan ke saluran pencernaan anda, yang melegakan sakit gastrik dan mendorong penyembuhan. Tersedia dengan preskripsi atau di kaunter, penyekat asid termasuk famotidine (Pepcid), cimetidine (Tagamet HB) dan nizatidine (Axid AR).
 • Antasid yang meneutralkan asid perut. Antasid meneutralkan asid perut yang ada dan dapat menghilangkan rasa sakit dengan cepat. Kesan sampingan boleh merangkumi sembelit atau cirit-birit, bergantung kepada ramuan utama.

Gaya hidup dan rawatan di rumah

Anda mungkin mendapat kelegaan daripada tanda dan gejala gastrik jika anda:

 • Makan makanan dalam kuantiti kecil dan kerap. Sekiranya anda sering mengalami gangguan pencernaan, makan makanan yang sedikit secara kerap dapat mengurangkan kesan asid perut.
 • Elakkan makanan yang mengganggu perut anda, terutamanya makanan pedas, berasid, bergoreng atau berlemak.
 • Elakkan alkohol. Alkohol boleh merengsakan lapisan mukosa perut anda.
 • Pertimbangkan untuk mengurangkan penggunaan ubat tahan sakit. Sekiranya anda menggunakan ubat tahan sakit yang meningkatkan risiko gastrik, tanyalah kepada doktor sama ada acetaminophen (Tylenol, yang lain) mungkin menjadi pilihan untuk anda.
 • Bersedia untuk temujanji anda
 • Mulakan dengan membuat janji temu dengan doktor anda. Sekiranya doktor anda mengesyaki gastrik, anda mungkin dirujuk kepada pakar gangguan pencernaan (ahli gastroenterologi)

Rawatan Alternatif

Anda juga boleh mencuba supplement atau superfoods yang dapat membantu mengatasi masalah Gastrik dan Gerd Secara semulajadi. Ia lebih selamat dan tidak mengandungi bahan kimia yang boleh membahayakan kesihatan atau memberik kesan sampingan.

Kami ingin recommend kepada anda Primer Alpha.

Primer Alpha ni mengandungi bahan-bahan seperti Yogurt, Spirulina, Madu, Serat, Mixberries, Prebiotik dan Probiotik yang dapat meneutralkan asid dan mencegah jangkitan bacteria sekaligus membantu memulihkan luka disebabkan ulser dalam perut dan usus. Ia juga membantu mengurangkan angin dalam badan dan menghilangkan rasa masam apabila menelan.

Anda boleh dapatkan maklumat lanjut dengan melayari laman web PrimerAlpha

Rasanya itu sahaja untuk perkongsian kali ini berkenaan cara merawat gastrik. Jangan ambil mudah andai anda mengalami simptom gastrik ini. Semoga perkongsian kali ini memberikan anda manfaat yang banyak. Jangan lupa untuk baca perkongsian yang lain juga!

Makanan Probiotik

KETAHUI CARA PANTAS MENGURANKAN
GASTRIK ANGIN & GERD MENGGUNAKAN 7 BAHAN SEMULAJADI

Download ebook PERCUMA. Anda akan ketahui: 

Punca Utama Gastrik Berlaku dan Ia Berkaitan Dengan Stress.

10 Jenis Makanan Yang Menyebabkan Gastrik Dan Gerd

Bagaimana Nak Mengawal Gastrik Dengan Mengubah Gaya Hidup

Cara Untuk Merawat Gastrik Sehingga Beransur-ansur pulih

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

 1. Penyakit Gastrik – Punca, SImptom & Rawatan - […] Baca Juga : Cara Merawat Gastrik – Apa Yang Anda Boleh Lakukan […]
 2. Tanda Gastrik Menyerang – Waspada AKAN Ia! - PremierAlpha - […] Baca Juga : Cara Merawat Gastrik – Apa Yang Anda Boleh Lakukan […]

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *