Beza Prebiotik dan Probiotik Yang Anda Perlu Tahu

Prebiotik, Probiotik

Apa sebenarnya beza prebiotik dan probiotik? Itulah apa yang akan kami kongsikan dengan anda dalam perkongsian kali ini. Ramai sebenarnya yang terkeliru diantara kedua-duanya. Bunyi seakan sama namun ia sebenarnya sangat berbeza.

Beza Prebiotik dan Probiotik

Beza Prebiotik dan Probiotik

Probiotik

Probiotik adalah bakteria yang hidup dalam usus manusia dan memberi manfaat kepada seluruh badan. Mereka terdapat dalam makanan fermentasi dan makanan tambahan. Jadinya, kita makan bakteria ke selama ini? Sabar. Tunggu penjelasan sepenuhnya dahulu.

Prebiotik

Prebiotik pula adalah makanan berasaskan tumbuhan khusus (fiber) yang probiotik perlukan untuk bertahan dan berkembang dalam usus. Prebiotik boleh didapati dalam makanan seperti kacang, sayur-sayuran berdaun, biji-bijian dan oat.

Bakteria kecil yang baik disebut sebagai probiotik boleh hidup daripada serat berlebihan di usus kita. Tetapi mereka bukan hanya menumpang percuma ya. Ada kebaikan yang diberikan kepada tuan rumah, iaitu tubuh anda.

Khasiat Prebiotik dan Probiotik

Probiotik memberi manusia banyak manfaat kesihatan sehingga kita tidak dapat hidup tanpanya. Kedua-dua probiotik dan prebiotik sangat penting untuk tubuh dan minda yang sihat. Kita memerlukan keseimbangan bakteria atau mikrob yang betul untuk memastikan usus dapat berfungsi dengan optimum.

Jadi, dah nampak fungsi bakteria di sini? Bukan semua bakteria jahat dan kotor ya. Selain itu, anda pun dah jelas dengan beza prebiotik dan probiotik kan?

Baca Juga : Probiotik – Kelebihannya Untuk Kesihatan Perut

Beza Prebiotik dan Probiotik – Manfaat Bakteria Usus

Mereka penting untuk membantu usus anda untuk membentuk dengan betul semasa fetus berada dalam rahim. Para saintis juga telah mengkaji haiwan yang bebas kuman.

Mereka mendapati haiwan-haiwan ini mempunyai usus yang cacat dan kesan bakteria ditunjukkan untuk mengarahkan perkembangan organ limfoid. Bakteria usus juga membantu fungsi usus yang betul dengan menjaga lapisan perlindungan pada dinding usus. 

Mereka juga memainkan peranan penting sepanjang hidup anda dalam tindak balas imun tubuh terhadap patogen berbahaya, virus dan kulat.

Luar biasa, kan? 

Bakteria bermanfaat dalam usus berinteraksi dengan sistem imun dan bahkan mengarahkan fungsinya. Bifidobacterium infantis dan Faecalibacterium prausnitzii dapat mendorong sel-sel pengawalseliaan.

Sel-sel ini menghasilkan interleukin dan sitokin anti-radang iaitu protein yang menandakan sistem imun. Bukan itu sahaja, bakteria bermanfaat lain juga dapat mendorong pengembangan sel T-helper.

Baca Juga : Fungsi Probiotik – Bagus Untuk Kesihatan Tubuh

Fungsi Sel T-helper

Nak tahu fungsi sel T-helper ni?

Ia menghasilkan tindak balas keradangan peringkat rendah yang dapat membantu sistem imun untuk menangani patogen. Ia juga dapat mengatur ekspresi gen sitoprotektif, yang menghasilkan protein yang memakan atau membunuh toksin yang wujud dalam persekitaran.

Bakteria baik atau probiotik ini melindungi tubuh daripada salah satu kulat jahat iaitu Candida albicans. Candida boleh mengancam nyawa apabila membiak secara berlebihan. Alamak, bahayanya!

Tapi, jangan panik. Kita ada adiwira probiotik untuk membantu.

Baca Juga : Probiotik Untuk Gastrik – Semua Yang Anda Perlu Tahu

Mikrobioma yang sihat mencegah hal ini terjadi dengan membantu sistem kekebalan tubuh dengan membatasi kemampuan kulat untuk melekat pada dinding usus.

Cara ini akan menekan pertumbuhan dan membantutkan penjajahan kulat dalam tubuh. Apabila mikrobiota digubah, bilangannya sedikit atau sistem kekebalan tubuh dikompromi, Candida, virus atau kulat lain akan berkembang secara berleluasa. 

Itulah sebabnya sangat penting untuk anda mengambil probiotik dan prebiotik setelah menjalani rawatan antibiotik. Ini adalah beberapa cara utama bakteria usus berinteraksi dengan sistem kita. Ada banyak lagi cara tidak langsung yang mempengaruhi bakteria usus terhadap kita dan kesihatan kita secara keseluruhan.

Kesimpulannya, probiotik dan prebiotik sangat bermanfaat untuk tubuh. Dalam diam, sebenarnya kita sedang berinteraksi dengan bakteria ini. Jadi, bukan semua bakteria itu jahat ya! Ada yang baik dan memberi kebaikan dalam diam.

Suplemen Prebiotik dan Probiotik

Anda juga boleh mencuba supplement atau superfoods yang dapat membantu untuk menyihatkan perut. Ia juga sangat sesuai untuk mengatasi masalah Gastrik dan Gerd Secara semulajadi. Ia lebih selamat dan tidak mengandungi bahan kimia yang boleh membahayakan kesihatan atau memberik kesan sampingan.

Kami ingin recommend kepada anda Primer Alpha.

Primer Alpha ni mengandungi bahan-bahan seperti Yogurt, Spirulina, Madu, Serat, Mixberries, Prebiotik dan Probiotik yang dapat meneutralkan asid dan mencegah jangkitan bacteria sekaligus membantu memulihkan luka disebabkan ulser dalam perut dan usus. Ia juga membantu mengurangkan angin dalam badan dan menghilangkan rasa masam apabila menelan.

Anda boleh dapatkan maklumat lanjut dengan melayari laman web PrimerAlpha:

Rasanya itu sahaja untuk perkongsian kali ini berkenaan beza prebiotik dan probiotik. Ia sangat membantu terutamanya jika anda mengalami simptom gastrik ini. Semoga perkongsian kali ini memberikan anda manfaat yang banyak. Jangan lupa untuk baca perkongsian yang lain juga!

Makanan Probiotik

KETAHUI CARA PANTAS MENGURANKAN
GASTRIK ANGIN & GERD MENGGUNAKAN 7 BAHAN SEMULAJADI

Download ebook PERCUMA. Anda akan ketahui: 

Punca Utama Gastrik Berlaku dan Ia Berkaitan Dengan Stress.

10 Jenis Makanan Yang Menyebabkan Gastrik Dan Gerd

Bagaimana Nak Mengawal Gastrik Dengan Mengubah Gaya Hidup

Cara Untuk Merawat Gastrik Sehingga Beransur-ansur pulih

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Khasiat Probiotik Yang Ramai Tidak Tahu - […] Baca Juga : Beza Prebiotik dan Probiotik Yang Anda Perlu Tahu […]
  2. Prebiotik – Apa Yang Anda Perlu Tahu - […] Baca Juga : Beza Prebiotik dan Probiotik Yang Anda Perlu Tahu […]

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *