Ubat Gastrik Tradisional Cina – Jom Cuba!

Ubat Gastrik

Ubat gastrik tradisional Cina ni berkesan ke?

Pesakit gastrik kronik dengan Helicobacter pylori positif, pembasmian terhadap jangkitan bakteria Helicobacter pylori diperlukan jika terdapat gejala klinikal yang jelas atau disertai dengan atrofi, hakisan, metaplasia usus, neoplasia intraepithelial atau sejarah keluarga dengan barah perut.

Berdasarkan perbezaan sindrom, apabila gastrik kronik disertai dengan kesesakan dan hakisan mukosa gastrik, serbuk Notoginseng, serbuk Rhizoma bletilla dan serbuk mutiara dapat ditambahkan untuk rawatan dan boleh diambil sebagai campuran atau bersama air suam setelah menjadikannya pes dan diambil semasa perut kosong. 

Bagi pesakit dengan pendarahan intramukosal, ramuan untuk menghilangkan pengumpulan darah dan menghentikan pendarahan boleh ditambah  seperti serbuk Panax notoginseng dan serbuk Rhizoma bletillae. 

Bagi pesakit gastrik kronik dengan luka prakanser dan sindrom ulser perut tanpa limpa boleh menambahkan Hedyotis diffusa, Scutellariae barbatae dan lobelia Cina ke dalam resepi pracampuran atau menggunakan ramuan untuk mempromosikan peredaran dan menghilangkan pembekuan darah, seperti Salvia miltiorrhiza, Panax notoginseng , dan kunyit Zedoary.

Itu baru pengenalan untuk ubat gastrik tradisional Cina. Dah ada banyak info dan banyak jenis dah kan? Jom baca keseluruhan artikel kali ini berkenaan ubat gastrik tradsional Cina.

Ubat Gastrik Tradisional Cina Yang Biasa Digunakan

Butiran Qizhi Weitong

Ia dapat melancarkan qi (aliran tenaga) hati dan melegakan perut untuk mengurangkan sakit perut. Biasanya digunakan untuk pesakit yang mengalami kemurungan atau mudah marah, berkeluh kesah, sakit perut, sesak dada, rasa kenyang dan sakit epigastric (bahagian atas perut).

Cecair oral Jianwei Xiaoshi

Ubat gastrik tradisional Cina ini pula dapat menguatkan perut dan meningkatkan fungsi pencernaan. Ia biasanya digunakan untuk pesakit dengan dispepsia (rasa tidak selesa pada bahagian atas perut) yang disebabkan oleh masalah limpa dan perut. Gejalanya adalah dispepsia, kerap sendawa dan  rasa sengkak pada perut.

Kapsul Yangweishu

Ia dapat menyuburkan yin dan perut dan digunakan untuk pesakit dengan gejala seperti rasa terbakar di bahagian atas perut yang disebabkan oleh kekurangan yin dan masalah pada perut. Simptomnya adalah seperti rasa sakit, rasa panas di tapak tangan dan tapak kaki, bibir yang kering, rasa pahit dalam mulut, kurang selera makan dan kegatalan pada badan.

Butiran Cubeb Weitong

Ia dapat mengaktifkan Qi(aliran tenaga) untuk melancarkan peredaran darah dan melegakan perut untuk menghilangkan rasa sakit. Ia biasanya digunakan untuk distensi epigastric(bahagian perut atas) dan kesakitan yang disebabkan oleh genangan Qi dan pengumpulan darah.

Rawatan Selain Ubat Gastrik Tradisional Cina

Apa yang akan dikongsikan seterusnya pula adalah rawatan gastrik selain daripada ubat gastrik tradisional Cina namun masih dalam bidang perubatan tradisional Cina. 

Terapi akupunktur dan moksibusi

Terapi akupunktur dan moksibusi mempunyai kesan untuk memperbaiki gejala gastrik yang kronik. Akupunktur dan moksibusi berkesan dalam melegakan gejala gastrik pada pesakit dengan sindrom kekurangan pada fungsi limpa dan perut dan meningkatkan kualiti hidup mereka. 

Akupunktur digunakan untuk pesakit dengan sindrom gastrik kronik yang berlebihan dan moksibusi bagi mereka yang mengalami sindrom kekurangan akibat gastrik yang kronik. Pesakit yang mengalami kedua-dua sindrom kekurangan dan sindrom berlebihan dalam masa yang sama, maka akupunktur yang dijalankan harus menggabungkan kaedah moksibusi.

Intervensi psikologi

Rangsangan mental adalah faktor penting yang menyebabkan gastrik kronik, dan skor kegelisahan dan kemurungan pesakit dengan gastrik kronik juga lebih tinggi daripada individu normal. Gangguan psikologi yang biasa termasuklah hilangnya keyakinan terhadap rawatan, takut akan barah dan takut akan prosedur pemeriksaan khas. Memperkukuhkan kaunseling psikologi untuk pesakit gastrik sangat membantu untuk mengurangkan kejadian gastrik kronik, mengurangkan gejala, dan meningkatkan kualiti hidup mereka.

Rawatan Alternatif

Anda juga boleh mencuba supplement atau superfoods yang dapat membantu mengatasi masalah Gastrik dan Gerd Secara semulajadi. Ia lebih selamat dan tidak mengandungi bahan kimia yang boleh membahayakan kesihatan atau memberik kesan sampingan.

Kami ingin recommend kepada anda Primer Alpha.

Primer Alpha ni mengandungi bahan-bahan seperti Yogurt, Spirulina, Madu, Serat, Mixberries, Prebiotik dan Probiotik yang dapat meneutralkan asid dan mencegah jangkitan bacteria sekaligus membantu memulihkan luka disebabkan ulser dalam perut dan usus. Ia juga membantu mengurangkan angin dalam badan dan menghilangkan rasa masam apabila menelan.

Anda boleh dapatkan maklumat lanjut dengan melayari laman web PrimerAlpha

Rasanya itu sahaja untuk perkongsian kali ini berkenaan ubat gastrik tradisional Cina. Jangan ambil mudah andai anda mengalami tanda gastrik. Semoga perkongsian kali ini memberikan anda manfaat yang banyak. Jangan lupa untuk baca perkongsian yang lain juga!

Makanan Probiotik

KETAHUI CARA PANTAS MENGURANKAN
GASTRIK ANGIN & GERD MENGGUNAKAN 7 BAHAN SEMULAJADI

Download ebook PERCUMA. Anda akan ketahui: 

Punca Utama Gastrik Berlaku dan Ia Berkaitan Dengan Stress.

10 Jenis Makanan Yang Menyebabkan Gastrik Dan Gerd

Bagaimana Nak Mengawal Gastrik Dengan Mengubah Gaya Hidup

Cara Untuk Merawat Gastrik Sehingga Beransur-ansur pulih

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *