Tanda Gastrik Gerd – Info Lengkap GERD

Gastrik gerd

Nak tahu apa tanda gastrik GERD? Jom baca!

Penyakit refluks gastroesophageal atau GERD, adalah gangguan pencernaan yang mempengaruhi cincin otot antara esofagus dan perut anda. Cincin ini dipanggil sfinkter esofagus bawah (LES). 

Sekiranya anda menghidap GERD, anda mungkin mengalami pedih ulu hati atau ketidakcernaan asid. Dalam kebanyakan kes, anda dapat meredakan gejala GERD melalui perubahan diet dan gaya hidup. 

Tetapi sebahagian individu yang lain mungkin memerlukan intervensi perubatan atau pembedahan.

Punca dan Tanda Gastrik GERD

Istilah gastroesofageal merujuk kepada perut dan esofagus. Refluks bermaksud mengalir kembali atau berpatah balik. Refluks gastroesofageal adalah ketika makanan yang ada di dalam perut anda kembali ke kerongkongan(esofagus) anda.

Dalam pencernaan yang normal, LES anda terbuka untuk membolehkan makanan masuk ke perut anda. Kemudian ditutup untuk menghentikan makanan dan jus perut berasid daripada mengalir kembali ke kerongkongan anda. 

Refluks gastroesofageal berlaku apabila LES anda menjadi lemah atau berehat bukan pada waktu yang sepatutnya. Ini membolehkan isi kandungan perut mengalir ke esofagus.

Faktor Risiko Jika Anda Ada Tanda Gastrik GERD

Lebih daripada 60 juta orang dewasa Amerika mengalami pedih ulu hati sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh sebulan, dan lebih daripada 15 juta orang dewasa mengalami pedih ulu hati setiap hari, termasuklah wanita hamil. 

Kajian terbaru menunjukkan bahawa tanda gastrik GERD pada bayi dan kanak-kanak adalah lebih kerap daripada yang dapat dikenalpasti oleh doktor yang boleh menyebabkan muntah yang berlaku berulang-ulang kali. Hal ini juga boleh menyebabkan batuk dan masalah pernafasan yang lain.

Beberapa perkara lain dapat menjadikan anda lebih mudah mendapat GERD:

 • Berat badan berlebihan, gemuk atau obesiti
 • Kehamilan
 • Kelewatan pengosongan perut (gastroparesis)
 • Penyakit tisu penghubung seperti rheumatoid arthritis, scleroderma, atau lupus
 • Pilihan diet dan gaya hidup boleh menjadikan refluks asid menjadi lebih teruk jika anda sudah mengamalkan:
 • Merokok
 • Pengambilan makanan dan minuman tertentu, termasuk coklat dan makanan berlemak atau goreng, kopi, dan alkohol.
 • Hidangan dalam kuantiti yang besar
 • Waktu makan terlalu dekat dengan waktu tidur
 • Ubat-ubatan tertentu, termasuk aspirin

Gejala GERD

Gejala GERD yang paling biasa adalah pedih ulu hati (ketidakcernaan asid). Biasanya terasa seperti sakit dada yang terbakar yang bermula di belakang tulang dada anda dan bergerak ke atas ke leher dan tekak anda. 

Ramai orang yang mengalaminya merasakan seperti makanan masuk semula ke mulut, meninggalkan rasa masam atau pahit.

Rasa terbakar, rasa seperti sesuatu menekan-nekan dada, atau sakit pedih ulu hati boleh berlangsung selama dua jam dan lebih teruk selepas makan. Berbaring atau membongkok juga boleh menyebabkan pedih ulu hati. Majoriti penghidap GERD akan merasa lebih baik jika mereka berdiri tegak atau mengambil antasid yang membersihkan asid dari esofagus.

Tanda gastrik GERD selalunya disalahertikan sebagai serangan jantung oleh kebanyakan orang tetapi kedua-duanya mempunyai perbezaan. Senaman boleh membuatkan sakit jantung menjadi lebih teruk dan berehat dapat melegakannya. 

Pedih ulu hati pula cenderung berlaku seiring dengan aktiviti fizikal. Sekiranya anda tidak dapat mengetahui perbezaannya, segeralahdapatkan bantuan perubatan jika anda mengalami sakit dada.

Selain kesakitan, anda mungkin juga mengalami:

 • Loya
 • Nafas berbau
 • Masalah bernafas
 • Masa sukar menelan
 • Muntah
 • Enamel gigi semakin menipis
 • Benjolan di kerongkong anda

Sekiranya anda mengalami tanda gastrik GERD pada waktu malam, anda mungkin juga mempunyai:

 • Batuk yang berlarutan
 • Laringitis
 • Asma yang muncul secara tiba-tiba atau semakin teruk
 • Masalah tidur

Rawatan Alternatif

Anda juga boleh mencuba supplement atau superfoods yang dapat membantu mengatasi masalah Gastrik dan Gerd Secara semulajadi. Ia lebih selamat dan tidak mengandungi bahan kimia yang boleh membahayakan kesihatan atau memberik kesan sampingan.

Kami ingin recommend kepada anda Primer Alpha.

Primer Alpha ni mengandungi bahan-bahan seperti Yogurt, Spirulina, Madu, Serat, Mixberries, Prebiotik dan Probiotik yang dapat meneutralkan asid dan mencegah jangkitan bacteria sekaligus membantu memulihkan luka disebabkan ulser dalam perut dan usus. Ia juga membantu mengurangkan angin dalam badan dan menghilangkan rasa masam apabila menelan.

Anda boleh dapatkan maklumat lanjut dengan melayari laman web PrimerAlpha

Rasanya itu sahaja untuk perkongsian kali ini berkenaan tanda gastrik GERD. Jangan ambil mudah andai anda mengalami tanda gastrik GERD ini. Semoga perkongsian kali ini memberikan anda manfaat yang banyak. Jangan lupa untuk baca perkongsian yang lain juga!

Makanan Probiotik

KETAHUI CARA PANTAS MENGURANKAN
GASTRIK ANGIN & GERD MENGGUNAKAN 7 BAHAN SEMULAJADI

Download ebook PERCUMA. Anda akan ketahui: 

Punca Utama Gastrik Berlaku dan Ia Berkaitan Dengan Stress.

10 Jenis Makanan Yang Menyebabkan Gastrik Dan Gerd

Bagaimana Nak Mengawal Gastrik Dengan Mengubah Gaya Hidup

Cara Untuk Merawat Gastrik Sehingga Beransur-ansur pulih

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *