Madu – Penawar Penyakit Termasuk Gastrik

Gastrik, Madu

Madu adalah cecair manis yang dibuat oleh lebah menggunakan nektar dari bunga. Ia digredkan berdasarkan warna, dengan madu kuning keemasan yang jernih memiliki harga runcit yang lebih tinggi daripada varieti yang lebih gelap.

Rasa Madu – Sama Atau Berbeza?

madu

Rasa madu akan berbeza-beza berdasarkan jenis bunga dari lokasi nektar dituai. Madu boleh didapati dalam bentuk mentah dan dipasteurisasi. Madu mentah dikeluarkan dari sarang dan dibotolkan.

Ia akan mengandungi sejumlah kecil ragi, lilin dan debunga. Pengambilanya secara mentah dipercayai dapat membantu alergi bermusim, kerana pendedahan berulang kali terhadap alergen di kawasan tersebut. 

Jenis yang dipasteurisasi telah dipanaskan dan diproses untuk menghilangkan kekotoran. Ia mempunyai kadar monosakarida, fruktosa dan glukosa yang tinggi dan mengandungi sekitar 70 hingga 80 peratus gula yang memberikan rasa manisnya. 

Sifat Unik Madu

Ia juga mempunyai sifat antiseptik dan antibakteria.  Ilmu perubatan moden berjaya menemui kegunaan madu dalam pengurusan luka kronik dan memerangi jangkitan.

Inilah sebabnya mengapa pengambilannya terutamanya jenis Manuka sangat disarankan bagi penghidap gastritis yang disebabkan oleh jangkitan H.pylori. Sifat antbakteria di dalamnya akan mengurangkan kolonisasi H.pylori seterusnya mencegah daripada gejala gastritis yang lebih parah.

Wah, banyak betul khasiat madu ni. Ia memang banyak khasiatnya. Bermadu? Silap-silap cari penyakit. Eh.

BACA JUGA : Prebiotik – Apa Yang Anda Perlu Tahu

Fakta Berkenaan Madu

Ia dikaitkan dengan sifat penyembuhan luka dan tindakan anti-bakteria. Ia telah digunakan dalam perubatan selama lebih dari 5,000 tahun.

Ia juga dapat menggantikan gula dalam makanan, memberikan pilihan yang lebih sihat.  Ia tidak sesuai diberikan kepada kanak-kanak berumur bawah 12 bulan. Jadi, pesakit diabetes boleh menggunakannya bagi menggantikan gula. Tetapi, jangan berlebihan ya. Jika berlebihan, sama bahayanya.

Kelebihan Madu

a. Mengurangkan tempoh cirit-birit

madu

Ia terbukti dapat mengurangkan keparahan dan tempoh cirit-birit. Ia meningkatkan jumlah kalium dan air dalam tubuh yang sangat berguna ketika mengalami cirit-birit.

Penyelidikan di Lagos, Nigeria menunjukkan bahawa ia juga menunjukkan kemampuan untuk menyekat tindakan patogen yang biasanya menyebabkan cirit-birit. Jadi, bolehlah anda mencuba mengambilnya ketika mengalami cirit-birit. 

Lepas ni, standby madu di dapur anda. Apabila cirit-birit, terus ambil dan campurkan dengan air. Tak perlulah anda membuang sehari suntuk. Kan? 

BACA JUGA : Khasiat Probiotik Yang Ramai Tidak Tahu

b. Mencegah refluks asid

Penyelidikan terbaru menunjukkan bahawa ia dapat mengurangkan aliran asid perut dan makanan yang tidak dicerna dengan melapisi esofagus dan perut. Ini membantu mengurangkan risiko penyakit gastroesophageal reflux (GERD). GERD boleh menyebabkan keradangan, refluks asid dan pedih ulu hati.

c. Melawan jangkitan

Pada tahun 2010, saintis melaporkan dalam FASEB Journal bahawa kemampuannya untuk membunuh bakteria terletak pada protein yang disebut Defensin-1. Kajian baru dalam European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases menunjukkan madu Manuka dapat membantu mencegah bakteria Clostridium difficile.  C. difficile terkenal dalam menyebabkan cirit-birit dan penyakit yang teruk.

Madu manuka bahkan dapat membantu membalikkan ketahanan bakteria terhadap antibiotik. Madu jenis ini menunjukkan tindakbalas terhadap Ureaplasma urealyticum, bakteria yang tahan terhadap pelbagai jenis antibiotik.

Para penyelidik memberikan data yang mengesahkan bahawa madu asli sama efektifnya dengan antiseptik eusol dalam mengurangkan jangkitan luka. Terdapat banyak bukti yang menyokong penggunaan madu sebagai ubat untuk melawan jangkitan. Banyak betul khasiatnya. Selain rasanya manis, khasiatnya juga menakjubkan.

Memang superfood ni.

BACA JUGA : Kebaikan Probiotik Untuk Wanita – Fakta Menarik

madu

Ia telah digunakan untuk merawat pelbagai penyakit dan luka. Ia juga boleh dicampurkan dengan ubat lain dan dimakan atau disapu ke kulit.  Pengamal perubatan Ayurveda telah berusaha untuk menggunakannya sebagai ubat untuk perkara berikut.

 • tekanan
 • gangguan tidur
 • masalah penglihatan
 • nafas berbau
 • sakit gigi pada kanak-kanak berumur lebih dari satu tahun
 • batuk dan asma
 • tersedu-sedu
 • ulser perut
 • cirit-birit
 • muntah
 • kerap membuang air kecil ketika tidur
 • tekanan darah tinggi
 • kegemukan
 • penyakit kuning
 • pelepasan mabuk
 • ekzema dan dermatitis
 • luka terbakar
 • artritis

Ia boleh juga digunakan untuk masalah kosmetik seperti kulit yang merekah, kering, berjerawat atau tersumbat. Nampaknya, lepas ni ramailah yang akan stock di rumah. Satu, dua, tiga atau empat botol. Bukan madu pertama, kedua, ketiga atau keempat ya.

Suplemen GASTRIK DAN GERD BERASASKAN MADU

Anda juga boleh mencuba supplement atau superfoods yang dapat membantu untuk menyihatkan perut. Ia juga sangat sesuai untuk mengatasi masalah Gastrik dan Gerd Secara semulajadi. Ia lebih selamat dan tidak mengandungi bahan kimia yang boleh membahayakan kesihatan atau memberik kesan sampingan.

Kami ingin recommend kepada anda Primer Alpha.

Primer Alpha ni mengandungi bahan-bahan seperti Yogurt, Spirulina, Madu, Serat, Mixberries, Prebiotik dan Probiotik yang dapat meneutralkan asid dan mencegah jangkitan bacteria sekaligus membantu memulihkan luka disebabkan ulser dalam perut dan usus. Ia juga membantu mengurangkan angin dalam badan dan menghilangkan rasa masam apabila menelan.

Anda boleh dapatkan maklumat lanjut dengan melayari laman web PrimerAlpha:

Rasanya itu sahaja untuk perkongsian kali ini berkenaan madu untuk gastrik. Ia sangat membantu terutamanya jika anda mengalami simptom gastrik ini. Semoga perkongsian kali ini memberikan anda manfaat yang banyak. Jangan lupa untuk baca perkongsian yang lain juga!

Makanan Probiotik

KETAHUI CARA PANTAS MENGURANKAN
GASTRIK ANGIN & GERD MENGGUNAKAN 7 BAHAN SEMULAJADI

Download ebook PERCUMA. Anda akan ketahui: 

Punca Utama Gastrik Berlaku dan Ia Berkaitan Dengan Stress.

10 Jenis Makanan Yang Menyebabkan Gastrik Dan Gerd

Bagaimana Nak Mengawal Gastrik Dengan Mengubah Gaya Hidup

Cara Untuk Merawat Gastrik Sehingga Beransur-ansur pulih

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *