Khasiat Spirulina Yang Ramai Tidak Tahu

Gastrik

Spirulina adalah sejenis alga biru-hijau yang boleh diambil orang sebagai makanan tambahan. Khasiat spirulina dianggap sebagai superfood kerana kandungan nutrisi dan kesihatannya yang sangat baik.

Spirulina mempunyai kandungan protein dan vitamin yang tinggi, yang menjadikannya makanan tambahan yang sangat baik bagi vegan atau vegetarian. Penyelidikan menunjukkan bahawa spirulina mempunyai sifat anti-oksidan dan anti-radang, serta kemampuan untuk membantu mengatur sistem kekebalan tubuh.

Best betul ni, bak kata budak-budak zaman sekarang, function teruk!

Khasiat Spirulina Untuk Kesihatan

a. Profil pemakanan yang sangat baik

khasiat spirulina
food pyramid

Spirulina tinggi protein dan vitamin. Pengambilan spirulina adalah salah satu cara untuk menambah protein dan vitamin dalam diet tanpa kesan sampingan yang ketara. Satu sudu atau 7g spirulina kering mengandungi 20kcal, 4.02g protein, 1.67g karbohidrat, 0.54g lemak, 8mg kalsium, 2mg zat besi, 14mg magnesium dan 8mg fosforus.

Juga, terdapat 95mg kalium, 73mg natrium dan 0.7mg vitamin C. Ia juga mengandungi thiamin, riboflavin, niasin, folat dan vitamin B-6, A dan K. Banyak betul khasiatnya. Hampir semua nutrien yang penting ada dalam spirulina. Berbaloi-baloi!

b. Menurunkan berat badan

khasiat spirulina

Seseorang individu biasanya dapat menurunkan berat badan jika mereka mengambil kalori kurang daripada yang mereka gunakan. Spirulina adalah makanan berkhasiat tinggi dan rendah kalori yang mengandungi banyak khasiat.

Memperkenalkan spirulina ke dalam diet dapat membantu individu menurunkan berat badan tanpa kehilangan nutrisi. Hasil ujian percubaan plasebo double-blind menunjukkan bahawa spirulina dapat membantu menurunkan berat badan. 

Dalam kajian itu, individu yang berlebihan berat badan dan secara berkala mengambil spirulina selama tiga bulan menunjukkan pengurangan indeks jisim badan atau BMI. Berita baiklah bagi individu yang ingin menurunkan berat badan. Boleh amalkan spirulina dalam diet harian. Untung-untung badan kurus, tubuh pun sihat.

BACA JUGA : Kebaikan Yogurt Untuk Kesihatan

c. Meningkatkan kesihatan usus

Spirulina dapat dicerna dengan mudah kerana struktur sel-selnya tidak mempunyai dinding berserat yang keras. Tetapi bolehkah memakannya meningkatkan kesihatan usus?

Lebih banyak penyelidikan mengenai manusia diperlukan, tetapi kajian haiwan menunjukkan spirulina dapat menyokong kesihatan usus seiring bertambahnya usia. Satu kajian 2017 pada tikus yang lebih tua menunjukkan bahawa spirulina dapat memelihara bakteria usus yang sihat semasa proses penuaan. Spirulina tidak mengandungi banyak serat, jadi penting untuk memasukkan makanan lain yang sihat dan tinggi serat dalam makanan.

BACA JUGA : Makanan Fiber – Manfaat dan Kebaikan Yang Ada

d. Menguruskan diabetes

khasiat spirulina

Spirulina bermanfaat dalam menguruskan gejala diabetes. Tetapi lebih banyak penyelidikan diperlukan sebelum doktor dapat mengesyorkannya. Satu kajian tinjauan 2018 mendapati bahawa suplemen spirulina menurunkan kadar glukosa darah puasa individu dengan ketara. 

Gula darah berpuasa tinggi adalah masalah biasa bagi penghidap diabetes jenis 1 dan 2. Ini menunjukkan bahawa suplemen spirulina dapat membantu mengawal diabetes.

Satu kajian haiwan pada 2017 menyokong idea bahawa spirulina dapat membantu menguruskan diabetes. Dalam kajian ini, para penyelidik memberi tikus yang menghidap diabetes jenis 1 dengan ekstrak spirulina secara oral. 

Hasilnya, tikus menunjukkan penurunan gula dalam darah, tahap insulin yang lebih tinggi dan penanda enzim hati yang lebih baik. Para penyelidik menyatakan bahawa kesan anti-oksidan spirulina dapat membantu dalam merawat diabetes jenis 1.

e. khasiat spirulina – Menurunkan kolesterol

Kajian menunjukkan bahawa suplemen spirulina dapat mengurangkan kolesterol total. Mengambil ekstrak spirulina dapat membantu menurunkan kadar kolesterol. Kolesterol adalah lemak yang tidak sihat dalam darah seseorang yang pakar perubatan kaitkan dengan penyakit jantung.

Kajian sistematik 2016 dan meta-analisis menunjukkan bahawa pengambilan suplemen spirulina mungkin memberi kesan positif pada lipid darah, sejenis lemak dalam darah. Dalam penelitian ini, spirulina ditemukan secara signifikan mengurangkan kolesterol total dan menurunkan LDL (buruk) sambil meningkatkan HDL (baik).

Kajian 2013 juga menyokong tuntutan kesihatan ini. Penyelidik mendapati bahawa mengambil 1g spirulina setiap hari mengurangkan jumlah kolesterol peserta selepas tiga bulan. Jangan sangka orang kurus selamat dari kandungan kolestrol tubuh yang tinggi ya. Kurus bukan penanda aras bahawa anda sihat. Jadi, ubahlah gaya hidup anda dan buatlah check-up secara berkala.

f. Mengurangkan tekanan darah

khasiat spirulina

Seperti yang telah dibincangkan di atas, spirulina dapat menurunkan kolesterol, dan ada juga bukti bahawa ia dapat membantu mengawal tekanan darah seseorang. Kajian berskala kecil 2016 mendapati bahawa pengambilan spirulina secara berkala selama tiga bulan dapat mengurangkan tekanan darah. Ia mengurangkan tekanan darah individu yang berlebihan berat badan dan mengalami hipertensi.

BACA JUGA : Kebaikan Spirulina Untuk Kesihatan

g. khasiat spirulina – Mencegah penyakit jantung

Tekanan darah tinggi dan tahap kolesterol saling berkaitan dengan penyakit jantung. Oleh kerana spirulina dapat mengurangkan kedua-dua faktor risiko ini, mungkinkah ia dapat membantu mencegah penyakit jantung? Kajian 2013 menunjukkan bahawa alga biru-hijau ini mungkin berperanan dalam mencegah penyakit jantung. 

Ini mungkin disebabkan oleh penurunan kolesterol, anti-radang, dan kesan antioksidan mereka. Tak sangka ya, di sebalik kehijauan warna spirulina, ada 1001 khasiat yang sangat berguna kepada manusia. Sungguh, alam ini memang banyak misterinya.

Rawatan Alternatif

Anda juga boleh mencuba supplement atau superfoods yang dapat membantu mengatasi masalah Gastrik dan Gerd Secara semulajadi. Ia lebih selamat dan tidak mengandungi bahan kimia yang boleh membahayakan kesihatan atau memberik kesan sampingan.

Kami ingin recommend kepada anda Primer Alpha.

cara hilangkan gastrik

Primer Alpha ni mengandungi bahan-bahan seperti Yogurt, Spirulina, Madu, Serat, Mixberries, Prebiotik dan Probiotik yang dapat meneutralkan asid dan mencegah jangkitan bacteria sekaligus membantu memulihkan luka disebabkan ulser dalam perut dan usus. Ia juga membantu mengurangkan angin dalam badan dan menghilangkan rasa masam apabila menelan.

Kesannya daripada pengambilan Primer Alpha, anda akan lihat:

  • Badan dan perut lebih selesa dan tak lagi sakit sebab berangin, kembung atau mencucuk-cucuk.
  • Tak ada lagi rasa masam di tekak, panas di dada, angin tersekat seperti bola ketika menelan.
  • Dah boleh makan sedap-sedap, makanan pedas, masam dan berminyak.

Primer Alpha memberikan anda kelegaan dan ketenangan berpanjangan.

Anda boleh dapatkan maklumat lanjut dengan melayari laman web PrimerAlpha dengan menekan butang dibawah

Rasanya itu sahaja untuk perkongsian kali ini berkenaan cara rawat gastrik. Gastrik harus dirawat dengan segera kerana risau akan berlaku masalah yang lebih serius lagi. Semoga perkongsian kali ini memberikan anda manfaat yang banyak. Jangan lupa untuk baca perkongsian yang lain juga!

Makanan Probiotik

KETAHUI CARA PANTAS MENGURANKAN
GASTRIK ANGIN & GERD MENGGUNAKAN 7 BAHAN SEMULAJADI

Download ebook PERCUMA. Anda akan ketahui: 

Punca Utama Gastrik Berlaku dan Ia Berkaitan Dengan Stress.

10 Jenis Makanan Yang Menyebabkan Gastrik Dan Gerd

Bagaimana Nak Mengawal Gastrik Dengan Mengubah Gaya Hidup

Cara Untuk Merawat Gastrik Sehingga Beransur-ansur pulih

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *