Helicobacter Pylori – Bakteria Penyebab Gastrik

Gastrik

Helicobacter pylori adalah sejenis bakteria. Kuman ini boleh memasuki badan anda dan tinggal di saluran pencernaan anda. Setelah bertahun-tahun, ia boleh menyebabkan keradangan yang disebut gastrik serta bisul atau ulser pada lapisan perut atau bahagian atas usus kecil anda.

Bagi sesetengah orang, jangkitan ini boleh menyebabkan barah perut. Jangkitan dengan helicobacter pylori adalah perkara biasa. Kira-kira dua pertiga populasi dunia mempunyai helicobacter pylori di dalam tubuh mereka.

Tabiat kesihatan dan kebersihan yang baik dapat melindungi anda sekeluarga dari helicobacter pylori. Jadi, amalkan mencuci tangan sebelum makan atau selepas menggunakan tandas.

Bagaimana Helicobacter Pylori Membuat Anda Sakit?

Helicobacter Pylori

Sehingga tahun 1982, doktor berpendapat manusia mengalami ulser akibat tekanan, makanan pedas, merokok atau gaya hidup yang lain. Tetapi ketika para saintis menemui helicobacter pylori pada tahun 1982, mereka mendapati bahawa bakteria adalah penyebab kebanyakan ulser perut.

Setelah helicobacter pylori memasuki badan anda, ia menyerang lapisan perut yang biasanya melindungi anda daripada asid pencernaan. Sebaik berlakunya kerosakan ada lapisan pelindung dinding perut, asid dapat melewati dinding perut yang membawa kepada ulser dan masalah gastrik.

Ini menyebabkan pendarahan, jangkitan atau menghilangkan selera makan anda. Anda boleh dijangkiti helicobacter pylori dari makanan, air atau persekitaran anda. Ia lebih biasa di negara atau komuniti yang kekurangan air bersih atau sistem kumbahan yang baik. 

Anda juga boleh dijangkiti bakteria melalui sentuhan dengan air liur atau cairan tubuh orang lain yang dijangkiti. Ramai orang dijangkiti bakteria ini semasa kecil, tetapi orang dewasa juga boleh mendapatkannya. Kuman hidup di dalam badan selama bertahun-tahun sebelum gejala bermula, tetapi kebanyakan orang yang memilikinya tidak akan mengalami ulser. 

BACA JUGA : Prebiotik Semulajadi : 7 Makanan Semulajadi Untuk Usus Sihat

Gejala Gastrik Akibat H. Pylori

Helicobacter Pylori

Sekiranya anda mengalami gastrik, anda mungkin merasakan sakit seperti terbakar di perut anda.  Sakit ini mungkin datang dan pergi dan paling kerap ketika perut anda kosong, seperti di antara waktu makan atau di tengah malam. 

Ia boleh berlangsung selama beberapa minit atau berjam-jam. Anda mungkin berasa lebih baik setelah makan, minum susu atau mengambil antasid. Tanda-tanda gastrik lain termasuk:

 • Kembung
 • Kerap sendawa
 • Perut terasa sengkak seakan-akan kenyang
 • Loya
 • Muntah
 • Hilang berat badan tanpa sebab yang jelas

BACA JUGA : Prebiotik Untuk Apa? Jom Fahami Manfaatnya Disini

Gastrik boleh menyebabkan ulser atau luka yang menyebabkan pendarahan dalam perut atau usus yang boleh membahayakan kesihatan anda. Dapatkan bantuan perubatan dengan segera sekiranya anda mempunyai simptom berikut:

 • Najis yang berdarah, merah gelap atau hitam
 • Sesak nafas
 • Pening atau pengsan
 • Rasa penat tanpa sebab
 • Warna kulit pucat
 • Muntah yang mempunyai darah atau kelihatan seperti kopi

BACA JUGA : Prebiotik Dan Probiotik – Untuk Kesihatan Usus Lebih Baik

Bahaya juga ya jangkitan helicobacter pylori ni? Boleh menyebabkan gastrik dan lebih teruk barah perut. Sekiranya anda mengesyaki anda menghidap gastrik, segeralah berjumpa doktor ya. Jangan cuba mengambil ubat sendiri tanpa nasihat doktor. Takut masalah lain pula yang datang.

Sekian sahaja perkongsian kami kali ini mengenainya. Semoga anda mendapat banyak manfaat hasil daripada perkongsian kali ini.

Rawatan Alternatif

Anda juga boleh mencuba supplement atau superfoods yang dapat membantu mengatasi masalah Gastrik dan Gerd Secara semulajadi. Ia lebih selamat dan tidak mengandungi bahan kimia yang boleh membahayakan kesihatan atau memberik kesan sampingan.

Kami ingin recommend kepada anda Primer Alpha.

cara hilangkan gastrik

Primer Alpha ni mengandungi bahan-bahan seperti Yogurt, Spirulina, Madu, Serat, Mixberries, Prebiotik dan Probiotik yang dapat meneutralkan asid dan mencegah jangkitan bacteria sekaligus membantu memulihkan luka disebabkan ulser dalam perut dan usus. Ia juga membantu mengurangkan angin dalam badan dan menghilangkan rasa masam apabila menelan.

Kesannya daripada pengambilan Primer Alpha, anda akan lihat:

 • Badan dan perut lebih selesa dan tak lagi sakit sebab berangin, kembung atau mencucuk-cucuk.
 • Tak ada lagi rasa masam di tekak, panas di dada, angin tersekat seperti bola ketika menelan.
 • Dah boleh makan sedap-sedap, makanan pedas, masam dan berminyak.

Primer Alpha memberikan anda kelegaan dan ketenangan berpanjangan.

Anda boleh dapatkan maklumat lanjut dengan melayari laman web PrimerAlpha dengan menekan butang dibawah

Rasanya itu sahaja untuk perkongsian kali ini berkenaan cara rawat gastrik. Gastrik harus dirawat dengan segera kerana risau akan berlaku masalah yang lebih serius lagi. Semoga perkongsian kali ini memberikan anda manfaat yang banyak. Jangan lupa untuk baca perkongsian yang lain juga!

Makanan Probiotik

KETAHUI CARA PANTAS MENGURANKAN
GASTRIK ANGIN & GERD MENGGUNAKAN 7 BAHAN SEMULAJADI

Download ebook PERCUMA. Anda akan ketahui: 

Punca Utama Gastrik Berlaku dan Ia Berkaitan Dengan Stress.

10 Jenis Makanan Yang Menyebabkan Gastrik Dan Gerd

Bagaimana Nak Mengawal Gastrik Dengan Mengubah Gaya Hidup

Cara Untuk Merawat Gastrik Sehingga Beransur-ansur pulih

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *