Cara Hilangkan Gastrik – Rawatan Paling Sesuai

Rawat Gastrik

Tengah cari cara hilangkan gastrik? Sebelum tu anda kena kenal dulu jenis gastrik anda. Terdapat dua jenis gastrik yang sering dihadapi oleh kebanyakan individu. Pertama, gastrik akut. Serangannya datang secara tiba-tiba namun hanya bertahan dalam waktu yang sangat singkat serta gejalanya boleh menghilang tanpa sebarang rawatan. Kedua, gastrik kronik. 

Gastrik jenis ini selalunya tidak menunjukkan sebarang gejala yang ketara dan penghidapnya boleh menderita hingga bertahun-tahun jika tidak dirawat. Kali ini, kita akan fokus terhadap rawatan gastrik jenis kronik ini.

Cara Hilangkan Gastrik Kronik

Cara hilangkan gastrik jenis kronik adalah bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya keadaan ini disebabkan oleh penggunaan NSAID atau alkohol yang berpanjangan dan berlebihan, individu tersebut perlu berhenti daripada mengambil bahan-bahan tersebut. 

Para doktor akan membantu menggantikan ubat tahan sakit dengan pilihan ubat-ubatan yang lain atau membantu menangani kesan sampingan jika anda berhenti mengambil alkohol seperti memperkenalkan anda kepada kumpulan sokongan yang diperlukan, contohnya kumpulan sokongan untuk berhenti mengambil alkohol.

Cara Hilangkan Gastrik – Merawat H. pylori

Antibiotik dapat merawat jangkitan H. pylori. Membasmi bakteria ini akan mampu untuk menyembuhkan gastrik. Sebagai permulaan, gabungan tiga jenis ubat biasanya digunakan untuk merawat jangkitan H. pylori. 

Cara hilangkan gastrik ini biasanya merangkumi perencat pam proton (PPI), ubat yang mengurangkan jumlah asid yang dihasilkan oleh perut, serta dua antibiotik. Ini dikenali sebagai terapi tiga kali ganda dan jangka masa rawatan akan berlangsung antara 10 hingga 14 hari.

Dalam kebanyakan kes, terapi tiga kali ganda berjaya membersihkan jangkitan. Sekiranya rawatan tambahan diperlukan, maka doktor akan mengesyorkan terapi empat kali ganda. Ini melibatkan PPI dan tiga antibiotik dan juga berlaku antara 10 dan 14 hari.

Merawat Metaplasia Usus

Gastrik kronik boleh menyebabkan perubahan pada lapisan perut yang dikenali sebagai metaplasia usus (IM). Ini adalah keadaan ketika sel-sel di dalam perut berubah dan menjadi seperti sel-sel di dalam usus. IM dikaitkan dengan peningkatan risiko barah, namun risikonya masih rendah.

Sementara rawatan terhadap jangkitan H. pylori berupaya menghilangkan gastrik kronik, masih belum jelas apakah rawatan ini juga terbukti berkesan untuk membalikkan metaplasia usus. Bukti menunjukkan bahawa merawat jangkitan H. pylori sekurang-kurangnya dapat memperlambat terjadinya IM.

Cara Hilangkan Gastrik Kronik Autoimun

Sehingga kini, tidak ada rawatan atau cara hilangkan gastrik kronik autoimun. Walaubagaimanapun, kekurangan vitamin B12 dan zat besi yang sering disebabkannya dapat diatasi dengan makanan tambahan, dalam bentuk tablet atau infusi intravena.

Walaupun gastrik kronik autoimun tidak dapat dihilangkan dengan rawatan, risiko terkena barah gastrik sebagai komplikasinya adalah masih rendah. Walaupun begitu, doktor mungkin mengesyorkan endoskopi susulan untuk mengesan tanda-tanda awal barah perut. Rawatan pada barah gastrik secara amnya lebih berkesan apabila dapat dikesan lebih awal.

Endoskopi susulan mungkin disyorkan untuk memantau perkembangan gastrik atropik dan untuk mengesan tanda-tanda awal barah gastrik yang memungkinkan untuk dirawat secepat mungkin bagi mendapatkan hasil yang terbaik.

Cara Hilangkan Gastrik – Rawatan di Rumah

Diet biasanya kurang menjadi punca berlakunya gastrik kronik. Namun, sebagai langkah untuk meredakan simptom, penghidap gastrik mungkin dianjurkan untuk berhenti makan makanan yang mengganggu perut, seperti makanan berlemak, pedas atau sangat berasid. Sebahagian individu juga memilih untuk mengurangkan makanan yang mengandungi laktosa atau gluten.

Perubahan gaya hidup lain yang boleh membantu merangkumi makan hidangan yang lebih kecil dan lebih kerap berbanding hidangan yang lebih besar, pengurangan berat badan dan pengurusan tekanan.

Ubat-ubatan di farmasi seperti antasid, boleh meringankan gejala pada perut dan pencernaan tetapi tidak akan mengatasi masalah yang menjadi puncanya. Ubat-ubatan di farmasi juga tidak boleh terlalu kerap diambil dan diamalkan. Anda mestilah berunding dengan pegawai perubatan sekiranya gejala berlanjutan lebih dari seminggu atau menjadi semakin teruk.

Rawatan Alternatif

Anda juga boleh mencuba supplement atau superfoods yang dapat membantu mengatasi masalah Gastrik dan Gerd Secara semulajadi. Ia lebih selamat dan tidak mengandungi bahan kimia yang boleh membahayakan kesihatan atau memberik kesan sampingan.

Kami ingin recommend kepada anda Primer Alpha.

Primer Alpha ni mengandungi bahan-bahan seperti Yogurt, Spirulina, Madu, Serat, Mixberries, Prebiotik dan Probiotik yang dapat meneutralkan asid dan mencegah jangkitan bacteria sekaligus membantu memulihkan luka disebabkan ulser dalam perut dan usus. Ia juga membantu mengurangkan angin dalam badan dan menghilangkan rasa masam apabila menelan.

Anda boleh dapatkan maklumat lanjut dengan melayari laman web PrimerAlpha:

Rasanya itu sahaja untuk perkongsian kali ini berkenaan cara hilangkan gastrik. Jangan ambil mudah andai anda mengalami simptom gastrik ini. Semoga perkongsian kali ini memberikan anda manfaat yang banyak. Jangan lupa untuk baca perkongsian yang lain juga!

Makanan Probiotik

KETAHUI CARA PANTAS MENGURANKAN
GASTRIK ANGIN & GERD MENGGUNAKAN 7 BAHAN SEMULAJADI

Download ebook PERCUMA. Anda akan ketahui: 

Punca Utama Gastrik Berlaku dan Ia Berkaitan Dengan Stress.

10 Jenis Makanan Yang Menyebabkan Gastrik Dan Gerd

Bagaimana Nak Mengawal Gastrik Dengan Mengubah Gaya Hidup

Cara Untuk Merawat Gastrik Sehingga Beransur-ansur pulih

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Fungsi Probiotik – Bagus Untuk Kesihatan Tubuh - […] Baca Juga : Cara Hilangkan Gastrik – Rawatan Paling Sesuai […]

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *